Do adventních vod vyplouvá lososí rybička

Na podporu populace lososů obecných v Českém Švýcarsku letos vypouští regionální výrobce Mikov Mikulášovice do adventních vod zcela originální verzi slavného kapesního nože Rybička. Lososí provedení nožíku pojmenovaného Salmie se ke svým novým majitelům dostává prostřednictvím e-shopu www.ceskeparky.cz, zaměřeného na prodej dobročinných suvenýrů. Zisk z prodeje lososích rybiček Správa Národního parku České Švýcarsko využije k nákupu lososích jiker, z nichž se lososi vylíhnou v Kamenici nebo v některém z jejích přítoků.

salmie 2

"Jako největší český výrobce nožů, který je neodmyslitelně spojen s Českým Švýcarskem, jsme rádi, když naše Rybička v této limitované sérii může pomoci dobré věci. Naše lovecké a outdoorové nože jako jsou Fixir, Hunter nebo třeba Patron, pomáhají lidem v přírodě při práci, lovu i pro přežití. I proto nám záleží na ochraně životního prostředí," popisuje PhDr. Bedřich Jetelina, Ph.D., ředitel komunikace firmy Mikov s.r.o.

salmie 3

Projekt dobročinných suvenýrů Česképarky.cz vznikl před více než rokem a v tuto chvíli formou prodeje suvenýrů vybírá peníze pro ochranu přírody v Českém Švýcarsku a Krkonoších. "Rybičkou startujeme další etapu projektu, kdy chceme do celé aktivity zapojit i lokální výrobce různých unikátních produktů s dlouhou tradicí.", dodává Filip Molčan, zakladatel myšlenky Českých parků.

Ing. Pavel Benda, Ph.D., ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko dodává: "Říčka Kamenice je v současné době jediným tokem v Česku, do kterého se lososi, byť zatím v malých počtech, pravidelně vracejí. A to i díky značné podpoře veřejnosti, která by tyto krásné ryby ráda viděla jako pevnou součást přírody národního parku. Lososí Rybička není jen krásně vyvedený nožík v kapse. Svému majiteli může každý den připomínat, že díky jeho nákupu do Kamenice vyplulo několik malých lososů."

salmie

Slavný kapesní nožík Rybička v lososím provedení podporuje repatriační projekt lososa obecného v Národním parku České Švýcarsko. 

Zdroj: https://www.npcs.cz/

Foto: Filip Molčan