Pokud se chystáte do Ameriky - Yellowstone žádá turisty, aby zvířata nechali žít a dali jim prostor

Jen málo míst na světě je tak dechberoucích, jako je rozlehlý Yellowstonský národní park. Je prvním americkým národním parkem založeným v roce 1872. Tato chráněná oblast lesů, jezer, vodopádů, horkých pramenů a gejzírů se rozkládá na území států Wyoming, Idaho a Montana. Je domovem různých druhů rostlin a živočichů.

yellow 2

Míří sem mnoho návštěvníků z celého světa. V létě jejich číslo roste, a i přestože se člověk většinou v tomto ohromném parku s divokou zvěří nablízko nepotká, občas se to přece jen stane. V národním parku Yellowstone platí přísná pravidla dodržování minimální vzdálenosti a za posledních pár týdnů bylo slyšet o několika incidentech, kdy šlo mnohdy o život.

Jakkoli pán z Havaje chtěl pomoci pár týdnů starému mláděti bizona, které se oddělilo od matky při přecházení řeky, nebyl to dobrý nápad. Stádo bizonů mládě odmítlo a strážci jej byli nuceni utratit. Šance, že by se mládě vrátilo k mámě je skoro nulová. Pravděpodobnější je, že by se z něj stala něčí kořist.

Co hlava nebere? Moment, kdy si žena rozhodne udělat selfie s bizonem ležícím v trávě nebo turisté vezmou mládě jelena wapiti na výlet autem. Jindy lidé pro změnu zastaví na kraji silnice a chtějí fotit medvěda nedaleko od nich. Ten se „překvapivě“ naštve a vyrazí proti nim. Naštěstí situace skončila happyendem.

Ať je to bizon, jelen, medvěd nebo vlk…, při návštěvě Yellowstonského národního parku respektujte životní prostor jedinečné fauny. Mnoho živočichů a rostlin, které tu uvidíte, je na listině ohrožených druhů.

Proto si od zmíněných zvířat držte odstup minimálně 25 m a velikánům jako je medvěd nebo vlk se nepřibližujte na méně než 90 m.

Užijte si výlet jednoho z nejkrásnějších parků v USA a nezapomeňte, proč vznikají národní parky… kvůli v ochraně přírody. Není to zoo ani zábavní park.

Zpět do obchodu