Letos se bude slavit 60. výročí založení Krkonošského národního parku

_mg_2659

Ve středu 17. května 2023 uplyne 60 let od založení Krkonošského národního parku. Různé akce připomínající toto významné výročí budou probíhat celý rok.

„V letošním roce oslavíme 60 let od založení Krkonošského národního parku. 17. května 1963 se alespoň zčásti naplnila vize profesora Františka Schustlera, publikovaná v roce 1922, i plány pozdějších konzervátorů přírody, z nichž bych rád vytkl jméno Jindřicha Ambrože,“ říká Robin Böhnisch, ředitel Správy Krkonošského národního parku. „A nepůjde o jediné výročí. Připomeneme si také například 120 let od vydání výnosu c. a k. místodržitelství v Praze o ochraně krkonošské květeny, nebo 50 let od zřízení Státní přírodní rezervace Na Rýchorách,“ upřesnil významné události, které nás v letošním roce čekají.

Samotným letošním oslavám předcházelo vytvoření emblému 60. výročí a nového jednotného vizuálního stylu Správy KRNAP. Emblém doplňuje značku KRNAP a jeho použití je časově omezené po dobu oslav výročí. Grafické ztvárnění emblému navazuje na současné architektonické koncepty KCEV Krtek a budoucího Návštěvnického centra Krkonošského národního parku. Geometrická skladba jejich jednotlivých dílů se odráží v pojetí emblému. Pestrá skladba barev představuje jak dosavadní pestrost aktivit Správy Krkonošského národního parku, tak i různorodost přírodního bohatství, pro které byl národní park vyhlášen a které se v Krkonoších dodnes nachází. Široká veřejnost se s tímto emblémem bude moci setkávat po celý rok. Například jsme jím doplnili uvítací stojany s logem KRNAP na hranici národního parku nebo se s ním budete potkávat na služebních vozech Správy KRNAP.

Od května do září plánujeme v sedmi krkonošských městech a obcích zábavná odpoledne, kdy se setkáme s místními obyvateli, s našimi sousedy, pro děti budou připraveny hry s krkonošskou a environmentální tematikou a chybět nebude ani hudební vystoupení.

V sedmi krkonošských kostelích jsme naplánovali koncerty klasické hudby v podání trubačů Správy KRNAP a hudebníků vrchlabské Základní umělecké školy Karla Halíře.

Hlavní událostí, kterou oslavy v pátek 19. května vyvrcholí, bude akce ve Vrchlabí, kde plánujeme odpolední sérii koncertů zakončenou večerním videomappingem z historie Krkonoš a národního parku, který bude promítán na jižní fasádu bývalého augustiniánského kláštera, budoucího Návštěvnického centra KRNAP.

Právě otevření tohoto objektu pro veřejnost na podzim tohoto roku je druhým hlavním vrcholem plánovaných letošních oslav. Budova bývalého augustiniánského kláštera, později sídlo Krkonošského muzea Správy KRNAP, byla pro veřejnost uzavřena od října 2017. V mezidobí prošel stavební rekonstrukcí celý objekt, pro potřeby Návštěvnického centra KRNAP vznikl v architektonickém studiu renomovaného architekta prof. Romana Kouckého objekt nového vstupu a v interiéru vzniká zbrusu nová expozice dokumentující příběh Krkonoš, a to jak s ohledem na jedinečnou přírodu, tak ve vztahu k soužití přírody a člověka.

V rámci oslav 60. výročí připravuje Krkonošské muzeum Správy KRNAP v historických domcích na Náměstí Míru dočasnou výstavu prací fotografů Správy KRNAP a tradiční vrchlabské Večery pod kočkou letos budou zaměřeny na historii KRNAP.

V polovině roku veřejnosti představíme nový krátkometrážní dokumentární film o Krkonoších. Navíc po celý rok výrazně posílíme komunikaci na sociálních sítích s cílem přiblížit veřejnosti nejen krásy Krkonoš a fenomény, které chráníme, ale i všechny aktivity, které Správa KRNAP musí provádět, abychom jedinečnou přírodu Krkonoš dalším generacím zanechali ve stejném nebo ještě lepším stavu.

Před 60. lety byla završena snaha desítek našich předchůdců o vyhlášení Krkonoš národním parkem. Důvod ochrany tohoto jedinečného ostrova Arktidy uprostřed Evropy byly tehdy a jsou i nyní nepopiratelné.

Zdroj: krnap.cz