Národní parky světa kam prostě musíte

Na světě je mnoho přírodních krás.

 

Národní park Corcovado v Kostarice

Kostarika je známou destinací ve Střední Americe právě kvůli národní parkům a chráněným územím. Napočítáme jich na tomto území skoro 30 a několik z nich je zapsáno na Seznamu dědictví UNESCO. Národní park Corcovado je jedním z nejrozmanitějších míst na planetě. Je to jediné místo, kde žijí všechny čtyři druhy kostarických opic. Toto místo je rájem jak pro odborníky, tak pro milovníky přírody.

Parque_Nacional_Corcovado

 

Plitvická jezera v Chorvatsku

V této, pro mnoho Čechů oblíbené destinaci, najdete spoustu zajímavých míst. Plitvická jezera jsou jedním z nich. Možná je to nejstarší a největší národní park v Chorvatsku, ale rozhodně je velmi atraktivní. Co upoutá pozornost snad každého návštěvníka? Řekněme, že 16 krasových terasovitě rozložených jezer. Propojuje je hned několik cest, během kterých si můžete užít hezký výhled.

croatia-812260_960_720

 

Národní park Havajských vulkánů na ostrově Havaj

Většina národních parků chrání vzácná zvířata a endemické rostliny.  Tady chrání trochu jinou přírodní krásu. Národní park je domovem dvou nejaktivnějších vulkánů na světě – Kīlauea a Mauna Loa. Tyto vulkány jsou stále aktivní, horká láva neustále mění ráz krajiny. Národní park je protkán stezkami vhodnými pro pěší turistiku. Je dobré brát na zřetel proměnlivost nejen počasí ale vrtochy samotných sopek. Doporučujeme navštívit oficiální stránky parku: https://www.nps.gov/havo/index.htm

Hawaii_Volcanoes_National_Park_(2008)_01

 

Národní park Vatnajökull na Islandu

Tento národní park se rozkládá v oblasti kolem ledovce Vatnajökull. Aktivní vulkány najdete i tady. I když toto místo viditelně ovlivňují klimatické změny, proces není tak rychlý jako jinde. Proto stojí za to toto místo vidět a vyrazit na túru. Ledovce, vodopády a ledové jeskyně. No, nezní to lákavě?

Island_Vatnajökull_23