Slavný Národní park Yellowstone bude 1. března slavit 150 let své existence

yellowstone filip

Foto: Filip Molčan

Přípravy na oslavu vzniku Národního parku Yellowstone jsou v plném proudu.

Za vznikem prvního amerického národního parku v roce 1872 stála snaha zachovat a chránit nejen jedinečnou přírodu a scenérii, ale také divoká zvířata a rostliny. Potřebný zákon podepsal tehdejší prezident Ulysses S. Grant. Chráněná oblast se rozkládá na území států Wyoming, Montana a Idaho.

Je známý především mnoha geotermálními jevy, jako např. gejzírem Old Faithful, který je jeho hlavní atrakcí. Nachází se tu hned několik ekosystemů. Na ploše 8981 km2 lze obdivovat pohoří, kaňony, řeky a jezera. Jedno z nich zvané Yellowstonské jezero se nachází uprostřed supervulkánu, kterému se říká Yellowstonská kaldera.

Chystá se mnoho akcí a aktivit, které připomenou, čemu se lidé za léta ochrany tamní přírody naučili a s jakou vizí hledí do budoucích let. Součástí oslav budou také samozřejmě původní obyvatelé tohoto území, kteří tu lovili zvěř, sbírali rostliny a využívali termálních pramenů k léčivým a náboženským účelům. Vnikne velká "teepee village", kde členové domorodých kmenů budou návštěvníkům vyprávět o svých zvyklostech a dědictví předků.

yellowstone filip 2

Všechno nejlepší!

Zpět do obchodu