Správa KRNAP spouští novou kampaň: Nešlap vedle, ublížíš nám hnedle!

Správa Krkonošského národního parku s nastupující turistickou sezonou opět zesiluje informační aktivitu.

Snahou je ochránit zdejší vzácnou a snadno zranitelnou přírodu. Tentokrát se online kampaň zaměřuje na zákaz opouštět značené cesty v klidových. Zkrátka – nešlapat vedle.

Chápeme, že zákaz vstupu mimo značené cesty může některým turistům připadat zbytečný. V podstatě totiž mimo cesty nevidí nic, co by podle většinového mínění mělo být hodno nějaké obzvláštní ochrany. Zdejší unikátní flóru a faunu tvoří druhy často nenápadné a drobné. Což jim ale nijak neubírá na vzácnosti, unikátnosti. Ba naopak, čím jsou přehlíženější, tím jsou ohroženější.

„Klíčovým sdělením kampaně je posílit obecné povědomí o zákazu vstupu mimo vyznačené cesty v klidových územích národního parku,“ říká ředitel Správy KRNAP Robin Böhnisch.

Naprostá většina návštěvníků Krkonoš má přírodu ráda a chce ji chránit. Kampaň seznamuje lidi s konkrétními ohroženými druhy, jejichž životy a existenci úplně jednoduše – neopouštěním značené cesty – pomůžeme zachovat. Kampaní cílíme zejména na mladší návštěvníky. Zkušenosti ukazují, že právě děti jsou schopné svými podněty přimět k odpovědnějšímu chování i rodiče či prarodiče.

Ambasadory, vyslanci či mluvčími nejohroženějších se staly zejména „sněžkové“ druhy, za květenu endemický rozrazil chudobkovitý (Veronica bellidioides L.) a za zvířenu pěvuška podhorní (Prunella collaris). Tito zástupci ohrožených druhů budou postupně popularizační formou seznamovat na sociálních sítích návštěvníky Krkonoš s jejich dalšími vzácnými obyvateli. Stěžejní online platformou se stanou stránky a další komunikační kanály stálé kampaně Není zvěř jako zvěř (nenizverjakozver.cz), jejímž primárním úkolem je bojovat proti zavalení Krkonoš odpadky.

Aktuální kampaň je tedy v podstatě dalším rozvíjením nezbytné permanentní osvěty. Nikdy nekončící potřebu vzdělávání si vynucuje sílící návštěvnost Krkonoš. Jen Sněžka hostí v letní sezoně 8 000–10 000 turistů denně. Vrchol Sněžky je bezesporu turismem nejzatíženější přírodní lokalitou u nás. Je proto logické že i minimální procenta neukázněných návštěvníků mohou v těchto snadno zranitelných lokalitách způsobit nenávratné škody.

V Krkonoších je celkem osm klidových území: hřebeny východních a západních Krkonoš, na vrcholech Světlé a Černé hory, okolí Lesní boudy a Tetřevích Bud, Pomezní hřeben, Přední Rennerovky, Slatinná stráň a Lesní hřeben. Podrobnosti lze najít zde: https://www.krnap.cz/vycet-aktivit-a-na-ne-vazanych-limitu-a-omezeni

Území jsou v terénu označena červenými pruhy na dřevinách a smaltovanými cedulemi na sloupcích u cest procházejících daným územím. Nová kampaň však staví na předpokladu, že nejúčinnější a prakticky nepřekročitelnou zábranou vstupu na ohrožená území je především vlastní svědomí turistů. Vědomí, že i zdánlivě nevinných pár kroků mimo cestu může někomu nevratně ublížit, možná dokonce planetu připravit o celý druh. Přitom stačí tak málo, aby k tomu nedošlo: nešlapat vedle.

Zdroj: https://www.krnap.cz/