V Krkonoších v Poniklé se narodil nový perličkový rys, který pomáhá

V rodinné firmě Rautis v Poniklé v Krkonoších se z šikovných rukou místních sklářů narodil nový rys, který nese krásné poselství. Prvně je důkazem, že poctivé sklářské řemeslo ještě nezaniklo, podruhé láká veřejnost k zapojení do ochrany přírody v Krkonošském národním parku a konečně za třetí, že spolupráce může vzkvétat i mezi regionálními výrobci a ochránci přírody.

rys rautis 1

Náš mladý rys se narodil v krkonošské sklárně s dlouholetou tradicí, kde dodnes udržují staré a krásné řemeslo, které podle pověsti předal Krakonoš lidem, aby jim pomohl v těžkých dobách.

Jsme poslední firmou na světě, které se podařilo zachovat staré technologie a udržet výrobu perličkových ozdob stále aktuální a živou.”  říká Barbora Kulhavá, provozující rodinnou firmu se svým manželem Markem Kulhavým. Jejich jedinečná a poctivá řemeslná práce byla v roce 2020 oceněna zápisem na reprezentativní seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

rys rautis 2

Předměty, které pomáhají - to je základní idea projektu České parky. “Dělá nám radost, že se nám podařilo spojit myšlenku sociálního podnikání, ochrany jedinečné přírody a podpory regionálních výrobců do projektu, který pomáhá v mnoha směrech” říká Filip Molčan, který je zakladatelem projektu, sociálním podnikatelem, ale i dobrovolným strážcem přírody v NP a dodává: “Kolekce produktů Lynxie pro podporu Krkonošského národního parku se díky místním šikovným sklářům rozrostla o krásného rysa, který v podobě unikátní vánoční ozdoby může horám zprostředkovat i Vaši pomoc”.

rys rautis 4

Za šíření myšlenky ochrany přírody, kterou projekt České parky nese, jsou rádi i správci Krkonošského národního parku. “Jsme velmi rádi, že se daří zapojit veřejnost do podpory míst, kde příroda stále hraje první roli a současně ukázat, že Krkonoše jsou i místem, kde lze smysluplně žít, úspěšně podnikat a současně udržovat tradice” pochvaluje si Radek Drahný, tiskový mluvčí Správy KRNAP, která se k projektu České parky připojila v loňském roce.  

Milovníci našich nejvyšších hor a české přírody se tak mohou zapojit do pomoci prostřednictvím nákupu na www.ceskeparky.cz , kde je ozdoba rysa nabízena.