Strážci opakovaně nachytali borůvkáře v klidovém území

Čtveřice polských borůvkářů si v sobotu ráno vyrazila na sběr lesních plodů v Krkonošském národním parku. Při svém konání porušili zákaz vjezdu do KRNAP, když osobním vozem ve Lvím dole dojeli doslova až pod Sněžku a na borůvky vyrazili do přilehlého klidového území, kde není povolen vstup do volného terénu. Strážci KRNAP ve spolupráci s policisty jejich plány překazili. Tři borůvkáři vzhledem k tomu, že se již jednalo o jejich opakovaný přestupek, dostali pokutu příkazem na místě v maximální možné výši 10 000 Kč. Pokutu ve stejné výši dostal řidič vozidla za porušení zákazu vjezdu.

Sběr borůvek, resp. vstup do někdejší I. zóny KRNAP býval v minulosti velkým problémem Krkonošského národního parku. Správa KRNAP proto v minulosti opakovaně vydávala opatření obecné povahy, omezující vstup do některých lokalit. V minulých letech problém, který dříve býval velmi palčivý, prakticky přestal existovat. Víkendový případ je tak spíše výjimkou než pravidlem.

Připomeňme, že sběr lesních plodů pro osobní potřebu není v národním parku zakázán. Lidé ale při této činnosti musejí respektovat všechna ostatní omezení, a to zejména zákaz vjezdu motorovými vozidly mimo hlavní silnice, zákaz vstupu do volného terénu v klidových území KRNAP, sběr pouze pro osobní potřebu a v neposlední řadě sbírat plody tak, aniž by přitom byl poničen les či lesní podrost.

Další informace o aktuálním dění na území Krkonošského národního parku i v jeho okolí najdete na facebookovém profilu http://www.facebook.com/sprava.krnap.

Bližší informace:

Mgr. Radek Drahný, MBA, tiskový mluvčí, vedoucí oddělení styku s veřejností Správy KRNAP

tel.: 737 209 900, e-mail: rdrahny@krnap.cz,

Zdroj: www.krnap.cz

Zpět do obchodu