Vlčata z Českého Švýcarska dohlédnou na pitný režim návštěvníků

Vlčí smečka z Národního parku České Švýcarsko loni, poprvé v novodobé historii území, vyvedla tři mláďata. Projekt České parky tento významný moment - první doložené reprodukce vlků v národním parku - nyní připomíná rozšířením dobročinného sortimentu oblečení a suvenýrů Wolfie o termosku Wolfík. Termoska, potištěná motivem s vlčaty, se může stát praktickým nejednorázovým nosičem horkých či naopak chladných nápojů. Její nabyvatelé současně svou koupí podpoří praktická opatření k ochraně zdejší přírody.

termoska

"Po veleúspěšné lososí Rybičce - kapesním nožíku slavné místní nožířské firmy - máme radost z dalšího unikátního výrobku. Uvedení každého nového dobročinného produktu je malá oslava. Tentokrát je radost o to větší, že slavíme právě narození tří krásných vlčat," říká Filip Molčan z projektu České parky.

Vlci se přímo na území Národního parku České Švýcarsko vrátili teprve před nedávnem. Bylo to v roce 2016, tedy po 260 letech od zastřelení posledního vlka na českokamenickém panství v roce 1756. Jejich reprodukci se podařilo poprvé za existenci národního parku doložit o pět let později, tedy v roce 2021. První videozáznam vlčat zachytili prostřednictvím fotopasti vědci z České zemědělské univerzity, kteří výskyt vlků v Českém Švýcarsku dlouhodobě monitorují.

mqdefault

"Doklady o tom, jak mláďata postupně odrůstají, nám opakovaně přinášejí další záběry z fotopastí. Přímá setkání, ať už s pracovníky v terénu či s turisty, zaznamenáváme jen výjimečně a jsou velmi letmá," doplňuje Tomáš Salov, tiskový mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko.

Nákupem dobročinných suvenýrů z projektu České parky lidé podporují ochranu přírody. V závislosti na volbě produktové řady či produktu pomáhají financovat praktická opatření v národních parcích České Švýcarsko či Krkonoše. V Českém Švýcarsku tak bylo v loňském roce možné pořídit netopýří budky, zmírňující nedostatek doupných stromů v lesích. V letošním roce lidé podpoří nákup lososích jiker či tvorbu malých tůněk na vybraných lokalitách.  

Termosku můžete zakoupit zde: https://www.ceskeparky.cz/p/nerezova-termoska-wolfik/

Zpět do obchodu